Według Greenpeace Polska:
„Co trzecia łyżka pokarmu, który spożywamy, zależy od aktywności owadów zapylających. To owadom zapylającym zawdzięczamy:
- warzywa np. pomidory czy cukinia,
- owoce takie jak jabłka,
- orzechy np. migdały,
- zioła służące nam za przyprawy,
- dotyczy to także olejów jadalnych – na przykład oleju rzepakowego.
W samej Europie ponad 4000 odmian warzyw zależy od zapylania przez pszczoły i inne owady.”
Nie tylko pszczoły, ale też trzmiele, samotnice i inne owady np. motyle, osy i muchówki – wszystkie te owady pracują od świtu do nocy, zapylając rośliny uprawne i dziko rosnące. W trosce o nie zadbajmy o bioróżnorodność naszych ogrodów i budujmy domki dla owadów, aby pomóc im przetrwać zimę!
Zapraszamy więc serdecznie na obchody Dnia Pszczoły w naszym Ogrodzie, podczas których odbędą się warsztaty dla dzieci budowy takich domków 🙂
Poniżej przedstawiamy galerię lipcowych zdjęć wykonany przez Panią Anetę Krupińską w zabrzańskim botaniku, której udało się uchwycić kilka takich owadów w czasie pracy 🙂